Op veler verzoek is Woordenaars er nu ook voor de bovenbouw (havo/vwo) en het mbo, oftewel: voor 16+. Hier vind je alle documenten, ook in Word-versie, om daarmee aan de slag te gaan.

Woordenaars PLUS is geen kant-en-klaar lespakket, maar een didactiek voor vakoverstijgend taalonderwijs. Vanuit deze didactische principes behandel je actuele, prikkelende thema’s die relevant zijn voor jongeren op basis van authentieke, actuele teksten die je zelf kiest.

De leerlingen of studenten ontwikkelen in de lessen hun algemene kennis en taalvaardigheden. Aansluiting op andere vakken in het pakket of de opleiding van de leerlingen is mogelijk, maar niet vereist. Aansluiting bij de moderne vreemde talen is ook een optie! De thema’s en samenwerking met collega’s kies en plan je vooraf. Er zijn suggesties voor thema’s en teksten, maar maak vooral zelf je keuze in wat relevant en passend is voor jouw leerlingen. Zo werk je altijd met de actualiteit, op niveau en op maat.

Heb jij suggesties voor goede teksten? Vermeld die in een reactie onderaan deze pagina! Noteer eventueel ook wat thema en hoofdvraag van de les waren en met welke groep leerlingen (jaarlaag en niveau) je de les deed.

In de handleiding staat de uitleg van de vijf lesmomenten in het didactisch programma (pdf en Word). Verder vind je hier een overzicht van mogelijke thema’s en teksten (pdf en Word), een werkblad ‘nieuwe begrippen’ (pdf en Word) en een Powerpoint-presentatie die je als basis kunt gebruiken bij de lessen.